Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

26 år gamla lekskulpturer redo för mer skoj

Under sommaren har lekskulpturer på flera förskolor i Åkersberga renoverats av de konstnärer som skapade skulpturerna 1991.

Lekskulpturerna ”Flotten” på förskolan Berga, ”Klippskeppet” på Sjökarby skola, ”Arken” på Klippans förskola och Tord Olssons träskulptur på Skogsbackens förskola har renoverats av konstnärerna Dag E Malmberg och Percy Andersson. Tillsammans med Bo Thorén skapade trion de tre förstnämnda skulpturerna år 1991 på uppdrag av dåvarande kulturnämnden i Österåker. Tord Olsson har gett sitt tillstånd till renoveringen på Skogsbacken.

– När det gäller konst finns en ideell rätt att respektera, skulpturerna ska om möjligt bevara sin konstnärliga karaktär vid renovering. Därför har vi tagit hjälp av Dag och Percy som nu får glädjas åt att deras skulpturer använts för lek i över 25 år, säger Maria Söderlund, kultursekreterare och konsthandläggare i Österåker.

Barnen hjälpte till med förarbetet

18 liter kallpressad linolja och en hel del torkad furu gick åt vid renoveringen av lekskulpturen Flotten på Förskolan Berga. Viljan att hjälpa till med att gräva bort sand för att frigöra lekskulpturen innan renoveringen, var stor.

– Vi fick mycket grävhjälp från barnen på förskolan, konstaterar Dag E Malmberg.

Kollegan Percy Andersson berättar att de nya ljusa trädbitarna kommer så småningom att mörkna och bli som resten av skulpturen.

Foto: Dag E Malmberg och Percy Andersson .

Redaktör:
Christer Larsson

Publicerad:
tisdag 17 oktober 2017
Senast uppdaterad:
onsdag 18 oktober 2017