Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Framgångsrika Singaporemodellen för matematik introduceras i Österåkers kommun

Österåkers kommun har under flera år fokuserat på att utveckla matematikundervisningen i skolan. Nu inleds ett pilotprojekt för ytterligare en matematiksatsning för elever i årskurs 1-3, baserad på den internationellt framgångsrika Singaporemodellen för matematik.

Singaporemodellen är en välbeprövad metod för undervisning i matematik. Genom den ska elever tidigt få förståelse för komplicerade matematiska termer genom praktiska moment. Singaporemodellen är förankrad i forskning och genom ny litteratur anpassad till den svenska kursplanen.

Två förstelärare från Österskärsskolan och Fredsborgsskolan i Österåker utbildas i modellen tillsammans med 15 andra från hela landet fram till våren 2017. Utbildningen sker delvis i Singapore. Lärarna kan sedan utbilda andra genom Österåkers kommuns matematiknätverk för lärare.

– Metoden från Singapore kommer inledningsvis att användas vid ett par skolor i kommunen, och om intresse finns så kan den spridas till fler. En förståelse för matematiska termer redan i de lägre åldrarna kan göra stor skillnad genom hela skoltiden, vilket är fallet i de länder som använder modellen, säger Martin Andersson, utvecklingsledare på Skolförvaltningen.

Redaktör:
Christer Larsson

Publicerad:
fredag 18 november 2016
Senast uppdaterad:
måndag 21 november 2016