Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Musik förenar människor

Tråsättraskolans niondeklassare har besökt Täby Park hotell, ett mottagningsboende för asylsökande. Som ett resultat av en temadag växte idén fram att göra något bra för människor som har det svårt just nu.

Det var under temadagen om mänskliga rättigheter på Tråsättraskolan i Österåker, som tanken föddes att sprida glädje till de människor som flytt sitt hemland. Skolan, som har en stark musikprofil, ville besöka mottagningsboendet för flyktingar i Täby och spela och sjunga för dem. Förutom samtal om värdegrund, mänskliga rättigheter och hur man startar en positiv rörelse ägnades temadagen åt repetition av sånger, bakning av kakor, muffins och pajer.

Ett dygn senare åkte 90 elever och lärare till Täby Park hotell. På plats dukades det upp fika och eleverna sjöng för de människor som tillfälligt bor i hotellets lokaler. Musiklärarna Rolf Zaar och Niclas Bertell kompade och dirigerade och sången växte sig starkare och starkare i lokalen och snart sjöng, nynnade, klappade eller busvisslade hela publiken.

En kvinna klev fram och bad att få låna mikrofonen. Hon var rörd och fick kämpa lite med orden.
-Från mitt hjärta tack, sa hon och fortsatte sedan,
-jag älskar er! Tårarna trängde fram och kvinnan lämnade tillbaka mikrofonen för att sätta sig igen.

Musiken förenar och framträdandet som var planerat till två låtar fick plötsligt ett extranummer. Publiken höll igång sina taktfasta applåder och ytterligare ett extranummer uppstod när en flicka i tioårsåldern spontant bad om att få låna mikrofonen. Med hjälp av familj, vänner och andra boende framförde hon en sång som hon tagit med sig från sitt hemland. Nu var det körens tur att bistå med handfasta fotstamp och handklapp.

När konserten tog slut och musiklärarna packade ihop sin utrustning, sprang niondeklassare och asylsökande ikapp varandra. Klungor hade bildats och det pratades och skrattades. Någon hade lånat ut sin skateboard och andra fotade sig tillsammans.

Vad som händer med de asylsökande på Täby Park hotell är det just nu ingen som vet. Men i hjärtat, i själen och i mobilernas kamerarullar finns nu bevis för att musik förenar människor!

Redaktör:
Christer Larsson

Publicerad:
torsdag 29 oktober 2015
Senast uppdaterad:
torsdag 29 oktober 2015