Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Laddplatser för elbilar

I Österåkers kommun finns för närvarande fyra laddplatser för elfordon som kan användas av allmänheten. Dessa har sammanlagt en kapacitet att ladda tio fordon åt gången. I dagsläget är det avgiftsfritt att parkera på dessa platser, förutsatt att du har ett el- eller hybridfordon.

Var finns det laddplatser i Österåker?

Alceahuset
Adress: Hackstavägen 22
Antal: 4 platser
Tidsbegränsning: 3 timmar alla dagar med P-skiva
Uttag: Type 2 outlet, 11 kw

Bergavägen
Adress: Bergavägen 16
Antal: 2 platser
Tidsbegränsning: Ingen
Uttag: Type 2 outlet, 3,7 kw

Söra simhall
Adress: Luffarbacken 84
Antal: 2 platser
Tidsbegränsning: 3 h alla dagar med P-skiva
Uttag: Type 2 outlet, 3,7 kw.

Ljusterö torg
Adress: Ljusterö torg 2
Antal: 2 platser
Tidsbegränsning: 3 timmar
Uttag: Type 2 outlet, 11 kw

Fixa laddplats hemma

Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats – att ladda under natten är enkelt och bekvämt. För dig som vill köpa elbil uppstår frågor om vad som krävs, vad det kostar och hur man ska gå tillväga för att installera en laddplats. För att underlätta och guida er på vägen har Energi- och klimatrådgivningen startat projektet ”Fixa laddplats", där Österåker är en av kommunerna i Stockholms län som deltar.

Vägledning och mallar för hur det kan gå till att sätta upp laddplatser på Fixaladdplats.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Varför satsar Österåkers kommun på laddplatser för elbilar?

Elbilar genererar vare sig buller eller hälsofarliga utsläpp och vid körning har en elbil låg klimatpåverkan. Utvecklingen av elbilar går snabbt framåt och allt fler väljer en el- eller laddhybridbil. Det finns en vilja att bygga ut laddinfrastrukturen i kommunen och målet är att ta fram en långsiktig strategi för att underlätta denna utveckling. Viktigt att komma ihåg är dock att även elbilar bidrar till trängselproblem i trafiken, är stora resursförbrukare vid tillverkning och kräver stor fysisk infrastruktur. Därför är det väsentligt att samtidigt satsa på andra hållbara transportsätt såsom cykel och kollektivtrafik.

På sajten uppladdning.nu finns en karta över samtliga laddplatser i landet och var de är placerade

Till uppladdning.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Redaktör:
Väg- och trafikenheten

Senast uppdaterad:
fredag 23 november 2018