Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Vintercyklist i Österåker

Varmt tack till alla 120 cykelsugna Österåkersbor som anmälde sig för att få chansen att bli en av Österåkers kommuns nya vintercyklister. Nu har kommunens tjugo vintercyklister gått i mål efter 600 mils cykling under tre månader.

Österåkers kommun vill göra det ännu bättre för dig att cykla i kommunen även på vintern. Österåkers kommun har haft 20 vintercyklister ute på vägarna mellan den 1 december 2018 och den 28 februari 2019. Kommunen valde ut deltagarna i kampanjen utifrån olika variabler såsom hur ofta de cyklar, var de bor, kön, ålder och så vidare för att få en så bred grupp cyklister som möjligt.

Nu är projektet över för denna gång och vi har sammanställt de synpunkter och feedback som kom in från deltagarna.

Vintercyklisterna fick

  • dubbdäck, inklusive däckbyte på cykelverkstad, utan kostnad
  • cykelpaket med tillbehör som underlättar din cykling
  • tips och inspiration
  • träffa fler som vintercyklar
  • möjlighet att vara med och påverka.

Möt några av Österåkers vintercyklister!

Tove, Örjan och Mats är tre av de utvalda vintercyklisterna som ni dessutom kommer få följa under kampanjens gång.


Tove: ”Jag brukar cykla under sommarhalvåret och väljer att åka buss eller köra bil under vintern. Det känns jätteskoj att vara med i kampanjen då jag älskar att cykla och vara nära naturen. Då jag inte brukar cykla vintertid känns det spännande att prova cykla med dubbdäck och jag hoppas att jag klarar mig igenom vintern utan olyckor. Jag hoppas att jag ska tycka att det är lätt att cykla på vintern.”

Aldrig bilen under milen! En av våra vintercyklister berättar om sina erfarenheter

Örjan: ”Det känns jättebra inför kampanjen. Jag är en ganska van cyklist så det är inget nytt för mig att cykla. Det är lite nytt att cykla på vintern och detta är en bra motivator att hålla igång inför Vätternrundan. Jag ville vara med för att jag tycker att det är kul att driva cykelutvecklingen i Österåker. Jag brinner för dessa frågor då hälsa är viktigt samt att det är kul att cykla. Pendlingen till jobbet är basen till hela mitt träningsupplägg och jag cyklar 70 kilometer tur och retur till jobbet.”

Mats: ”Jag är jättetaggad att cykla i vinter och att cykla till Stockholm under vintern. Jag ville vara med i kampanjen för att jag vill kunna påverka min cykelvardag, att jag får så bra cykelunderlag som möjligt så det är mest personliga skäl, att få så bra cykelvägar som möjligt. Jag hoppas att vädret är bra och att det inte blir allt för mycket snö utan att det är bra förutsättningar att cykla. Det är en utmaning att cykla hela vintern och att mäkta med de där kalla dagarna, men har man bra kläder så brukar det gå men jag hoppas att det inte blir allt för kallt. För mig tar det ungefär lika lång tid att cykla som att åka kollektivt till jobbet, men när jag cyklar så får jag ju träning på köpet. Cykling är bra för hälsan och för välbefinnandet, en dag med fint väder är underbart att cykla.”

Frågor?

Kontakta oss via e-post: trafik@osteraker.se.

Redaktör:
Trafik

Senast uppdaterad:
torsdag 30 april 2020