Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Hållbart resande med cykel

I Österåkers kommun vill vi öka kunskapen om hållbart resande. Det ska finnas bra möjligheter för att resor ska kunna göras till fots, med cykel eller med kollektivtrafik. Här berättar vi om olika aktiviteter som vi genomför med fokus på cykling.

Europeiska Trafikantveckan

Österåker kommun har sedan några år tillbaka deltagit i den årliga Europeiska Trafikantveckan (European Mobility Week) är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter.

Varje kommun utformar sina egna aktiviteter som kan handla om aktiviteter inom gång och cykel, kollektivtrafik men också samåkning och bilpooler etc. Österåkers kommun har bland annat undervisat mellanstadieklasser om trafiksäkerhet och hållbart resande och haft öppen medborgardialog i centrum med invånare om trafikfrågor.

Europeiska Trafikantveckan äger rum den 16–22 september varje år.

Trafikantveckan 2019 uppmärksammas särskilt lördagen den 21 september på Storängstorget i Åkersberga centrum. Programmet hittar du här.

Cykeldagen – Cykla i Österåker

Österåkers kommun brukar varje vår anordna en cykeldag i syfte att uppmuntra till ökad cykling bland invånare och få in synpunkter på hur cykelinfrastrukturen kan utvecklas i kommunen. 2019 firas dagen "Cykla i Österåker" lördagen den 11 maj i samband med Den stora idrottsdagen.

Kommunen har på cykeldagarna genomfört en rad aktiviteter. Dagen brukar även anordnas i samarbete med andra aktörer såsom Naturskyddsföreningen som har anordnat ett cykelbyte, och Rydins cykel erbjöd lättare cykelservice.

Vintercyklist

Vintercyklist är en nationell kampanj som syftar till att uppmuntra till cykling även på vintern, då många ofta ställer in cykeln i förrådet och istället tar bilen. Flera kommuner runt om i landet anordnar kampanjen där invånare får ansöka om att bli vintercyklist. Vintern 2018/2019 anordnade Österåkers kommun för första gången vintercyklistkampanjen för 20 deltagare. 120 intresseanmälningar kom in totalt. De 20 utvalda vintercyklister förbinder sig att cykla tre km, tre gånger i veckan under tre månader och i gengäld får de vinterdäck till cykeln och ett cykelkit.

Läs mer om Vintercyklist i Österåkeröppnas i nytt fönster

Lär dig cykla – cykelkurser för vuxna

Tillsammans med Cykelfrämjandet har Österåkers kommun anordnat cykelkurser för vuxna som inte kan cykla. Att kunna cykla ger en större frihet i vardagen samt bidrar till ett mer hälsosamt liv. Deltagare får under tre veckors tid en utbildning i både teori och praktik, där kursen hålls av engagerade instruktörer som arbetar ideellt tillsammans med Cykelfrämjandet. Målet med kursen är att samtliga deltagare ska kunna cykla vid kursens slut.

Redaktör:
Infrastruktur-och anläggningsavdelningen

Senast uppdaterad:
onsdag 4 september 2019