Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Ornäsbjörkar längs gång- och cykelvägen utanför köpområdet "Rallaren"

Nu har arbetet med att plantera Sveriges riksträd, Ornäsbjörken, längs gång- och cykelvägen utanför köpområdet "Rallaren" påbörjats.

I slutet av 90-talet planterades ett antal lindar på samma sträcka. Träden trivdes inte och hade ingen framtid så de togs ner. Hos ett träd som inte mår bra kan man oftast hitta orsaken i marken. Problemet var syrebristen i jorden eftersom dräneringen var så dålig utmed diket.

Totalt kommer 28 björkar av typen Ornäsbjörk att planteras utmed gång- och cykelvägen. Ornäsbjörk är ett underbart vackert träd med elegant växtsätt. För att förebygga problemet med den dåliga dräneringen läggs ett dräneringsrör i backen.

Ornäsbjörken utnämndes 1985 till Sveriges riksträd. Motiveringen var bland annat att det är det enda träd som uppstått i Sverige. Ornäsbjörken är en mutation av vårtbjörk. Det första exemplaret hittades vid gården Lilla Ornäs några kilometer från Borlänge år 1767. Mannen som hittade trädet hette Hans Gustaf Hjort (senare adlad Hjort af Ornäs). Ornäsbjörken har sedan dess planterats i flertalet svenska kommuner på centrala platser. Genom denna utbredda plantering kan man följa trädens fenologi, det vill säga tidpunkt för knoppsprickning med mera. Bladverket är gracilt och finflikigt men ändå frodigt. Trädets vita stam förgrenar sig tidigt och får flera, kraftiga sidogrenar. Speciellt är också att stammens näver spricker upp i ellips- eller rombformade fält. Kronan är helt fri från vissna blad under höst och vinter. Ornäsbjörken förväxlas ofta med andra liknande björkar, främst med flikbladig björk (Betula pendula 'Laciniata') och med fransbjörk (Betula pendula 'Crispa'). Skillnaden ligger i växtsättet, och i bladen, som inte är lika djupt flikiga som Ornäsbjörkens.

Björken saknar hanblommor, och ornäsbjörk kan därför rekommenderas även i pollenallergikers trädgårdar

Foto och text: Ornäsbjörkens blad

Redaktör:
Markus Andersson

Sakkunnig:
Gisela Holmgren
Publicerad:
måndag 12 december 2016
Senast uppdaterad:
måndag 3 juli 2017