Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Mountainbikespår i Hacksta friluftsområde

Hackstaskogen är Österåkers friluftscentrum mitt i centrala Åkersberga. Här samsas redan idag flera motionsspår, discgolfbana, rastplatser, scoutstuga och skog för uteliv. Nu satsar Österåkers kommun även på cykelsporten, med ett helt nytt spår för mountainbike i Hacksta.

Du hittar banan genom att följa 2,5 kilometersspåret i Hackstaskogen som korsas av av mountainbikespåret på flera platser. Vid varje sådan korsning finns en karta över spårdragningen.

Karta över mountainbikespåretPDF

Spåret har anlagts för att du som åkare vid vissa hinder ska kunna välja mellan två olika svårighetsgrader. Svårighetsgraderna inom mountainbike följer samma system som i utförsåkning, från lättaste grön via blå och röd till svåraste svart. Spåret i Hacksta är blått med röda inslag.

Det nära fyra kilometer långa mountainbikespåret slingrar sig runt de yttre delarna av Hackstaskogen i medsols riktning. Stor hänsyn tas till de andra verksamheter, flanerande hundägare och joggande motionärer som vistas i området. På ett fåtal platser kommer spåret att korsa motionsspåren.

Cykelbanan genom Hackstaskogen passeras på ett ställe och likaså Spånlötsvägen. Här är banan lagd så att det är en fartdämpande åtgärd före varje korsning. Vid sådana korsningar har tydliga skyltar satts upp och röjning gjorts för att inte sikten ska skymmas. Mountainbikeslingan har fått tydliga markeringar.

Banan färdigställdes för åkning under sommaren 2018. Skyltar har satts upp och en cykeltvätt har anlagts vid Österåkers sportcentrum.

Redaktör:
Väg- och trafikenheten

Sakkunnig:
Tomas Wikander
Publicerad:
tisdag 12 juni 2018
Senast uppdaterad:
tisdag 12 februari 2019