Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Provtagning

Miljö- och hälsoskyddsenheten råder särskilt dig som har egen brunn att testa om din brunn innehåller så höga halter av ämnena bly, uran, radon eller arsenik, att du inte ska dricka eller laga mat i vattnet.

Det är du som fastighetsägare, brunnsägare eller din ägarförening som är ansvarig för att säkerställa en god vattenkvalitet. Det innebär att du har ansvar för att regelbundet kontrollera och ta prover på dricksvattnet i brunnen.

Ämnena finns naturligt i alla brunnar men mängden som löser sig i vattnet beror på hur berggrunden ser ut just där din brunn ligger och hur den är borrad. Det går inte att se eller smaka om ditt vatten innehåller tungmetaller eller andra farliga ämnen men det går att analysera vattnet för att ta reda på om du har för höga halter.

Österåker kommun erbjuder rabatterade priser för brunnsanalyser för brunnar belägna i Österåkers kommun via ramavtal med ALS Global. Priserna förutsätter att du hämtar flaskorna själv vid något av kommunens utlämningsställen.

Det är viktigt att du använder Österåkers orderblankett för att få rätt pris. Länk till orderblankett finns på denna sida under Mer information – ALS orderblankett.

Miljö- och hälsoskyddsenheten råder dig som ännu inte har testat din brunn för dessa ämnen att ta prov för analys av tungmetaller för att kontrollera om vattnet är tjänligt att dricka. Om du har problem med ditt vatten är det viktigt att veta så mycket som möjligt om brunnens kemiska sammansättning varför miljö- och hälsoskyddsenheten råder dig att samtidigt göra en kemisk analys med radon.

När det gäller mikrobiologiska prover så är Livsmedelsverkets rekommendation att brunnen bör kontrolleras ungefär var tredje år och oftare om fler familjer använder samma brunn eller om brunnen har haft problem tidigare.

Om du bor på en plats där det har varit en brand nära eller uppströms från din brunn under perioden 1960 fram till idag, eller om du kanske tvättar dina impregnerade plagg ibland, bör du kontrollera om du har PFAS i ditt dricksvatten. Särskild flaska och orderblankett kan hämtas i servicecenter i Alceahuset.

Du kan läsa mer om PFAS på exempelvis Livsmedelsverkets webbplats:

Livsmedelsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

PFAS är ett samlingsnamn för en grupp industriellt framställda kemikalier som har många användningsområden. PFAS finns i miljön och förorenar dricksvatten och livsmedel. Miljö- och hälsoskyddsenheten har i samband med miljöövervakning av sjöar och vattendrag i Österåker på flera platser hittat ämnena PFAS i för höga halter. PFAS används i en mängd hushållsprodukter och är den mest effektiva delen i det skum som används för brandsläckning. PFAS finns exempelvis i impregneringsmedel för kläder, skor och möbler, liksom i raklödder, bil- och båtvax och polish. Det finns också i olika teflonprodukter, exempelvis i skidvalla och i stekpannor, men kan även finnas i smink. PFAS bryts inte ned och sprids lätt i marken och i grundvattnet. Det finns över 4000 olika ämnen i PFAS-gruppen. De mest kända substanserna kallas PFOS och PFOA.

Här hämtar du flaskor och orderblankett

Alceahuset på Hackstavägen 22, måndag till torsdag klockan 8-17 och fredag klockan 8-16.

Kommunen skickar aldrig ut flaskor. Om du har svårt att hinna hämta flaskor hos oss på Alceahuset kan du även ta dig till något av följande alternativ

Det är viktigt att du använder Österåkers ordeblankett för att få rätt pris. Länk till ordeblanketten finns på denna sida under Mer information - ALS orderblankett.

Så fyller du flaskorna

I påsen som du har hämtat finns fem flaskor; en för mikrobiologisk analys, tre flaskor för kemisk analys och en för radon. Instruktioner för hur flaskorna ska fyllas samt prisuppgifter finns på orderblankettens baksida.

Ta helst proverna samma dag men som tidigast kvällen innan du lämnar in de fyllda flaskorna. Håll proverna kylskåpskalla, inte frusna, tills du har lämnat in proverna.

Så fyller du i orderblanketten

Om du hämtat flaskorna i Österåker har du fått rätt orderblankett med flaskorna. Hämtar du flaskorna i Täby eller Vaxholm laddar du ner orderblanketten från denna webbsida under Mer information. Kontrollera noga att du använder Österåkers ALS orderblankett för att få rätt pris.

Texta noga dina kontaktuppgifter och övriga uppgifter. Om du inte vet din fastighetsbeteckning kan du ange brunnens adress. Om du vill ha fakturan till annan adress ska du fylla i den också. Vi råder dig att analysera tungmetaller och kemisk analys med radon. Vill du passa på att kontrollera bakterier i brunnsvattnet kryssar du i mikrobiologisk analys också.

Det går också att lämna in flaskorna till SRMH:s miljökontor i Täby och till Vaxholms kommunhus som har samma ramavtal som Österåker. Kom ihåg att använda Österåkers ALS orderblankett för att få rätt pris.

Om du har svårt att hinna lämna in flaskorna hos oss kan du lämna in flaskorna direkt till något av ALS provinlämningsställen måndag-torsdag. Se separat länk under Mer information för platser och öppettider. Då ansvarar du själv för att noga paketera proverna tillsammans med en kylklamp. Lägg orderblanketten i en plastficka och tejpa på den på paketet eller lägg den i paketet. Säg till personalen att det är ett vattenprov som ska till ALS när du lämnar in paketet.

Efter att du har lämnat in dina prover tar det minst 10 arbetsdagar innan du får resultaten. Du får resultaten skickade till den e-postadress du angivit högst upp på orderblanketten. Om du har beställt flera analyser kan de komma i flera analysprotokoll. Om du saknar e-postadress kan du ange att du vill få resultaten per post i kommentarsfältet till labbet.

Inlämning av flaskor och orderblankett

Du kan lämna in dina flaskor och orderblankett i Alceahusets reception på Hackstavägen 22, måndagar klockan 8-13. Under sommarmånaderna maj, juni, juli och augusti kan du även lämna in på torsdagar klockan 8-13.

Det går också att lämna in flaskorna till SRMH:s miljökontor i Täby och till Vaxholms kommunhus som har samma ramavtal som Österåker. Kom ihåg att använda Österåkers orderblankett för att få rätt pris.

Om du har svårt att hinna lämna in flaskorna hos oss kan du lämna in flaskorna direkt till något av Eurofins provinlämningsställen måndag-torsdag. Se separat länk under Mer information för platser och öppettider. Då ansvarar du själv för att noga paketera proverna tillsammans med en kylklamp. Lägg orderblankett i en plastficka och tejpa på den på paketet eller lägg den i paketet. Säg till personalen att det är ett vattenprov som ska till ALS när du lämnar in paketet.

Obs! Inga prover kan lämnas in dag före helgdag. Följande dagar kan du inte lämna in prover 2019

  • ANNANDAG PÅSK (22 april)
  • 1 MAJ
  • KRISTIHIMMELFÄRD (30 maj)
  • NATIONALDAGEN (6 juni)
  • MIDSOMMAR (21-22 juni)

Detaljerade uppgifter för hämtning och inlämning se separat länk under Mer information.

När du har lämnat in proverna

Efter att du har lämnat in dina prover tar det minst 10 arbetsdagar innan du får resultaten. Du får resultatet skickat till den e-postadress du angivit högst upp på orderblanketten. Om du saknar e-postadress får du en papperskopia på resultatet till adressen du angivit högst upp på orderblanketten.

I resultatet kan du läsa om vattnet är tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt på analysprotokollets sista sida.

Om halterna tungmetaller i ditt vatten är låga räcker det med att testa vattnet för tungmetaller i brunnen denna gång. Vattentester för bakterier och kemisk analys med radon bör göras regelbundet enligt livsmedelsverkets rekommendationer.

Men om halterna är höga kan brunnsvattnet behöva renas med någon form av filter eller annan metod och då behöver du testa ditt vatten igen efter att du har genomfört åtgärderna för att se om de gett resultat.

Redaktör:
Miljoskydd

Sakkunnig:
Miljoskydd
Senast uppdaterad:
tisdag 6 augusti 2019