Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Europeiska trafikantveckan 2018

Österåkers kommun medverkar i den årliga kampanjen Europeiska trafikantveckan. Trafikantveckan syftar till att motivera fler till att cykla, gå och använda kollektivtrafik i så stor utsträckning som möjligt.

Lördagen den 22 september ordnar Österåkers kommun aktiviteter på Stationsvägen vid Åkersberga station klockan 10–14. Under dagen är därför delar av vägen avstängd för biltrafik klockan 9–15.

Något av allt som händer under dagen:

  • Österåker kommuns mobila mötesplats ”Österåker på väg” är på plats, där du kan prata med kommunens medarbetare, lämna synpunkter och delta i tävlingar.
  • Teatergruppen ”Teater Kanske” sätter upp familjeföreställningen ”1,2,3, RÖTT LJUS!”, en barnteater på temat trafik och miljö på cirka 40 minuter. Föreställningen spelas klockan 12 och klockan 13.30 på bibliotekets scen i Åkersberga centrum. Kostnadsfritt.
  • Cykelutflykter ordnas av Naturskyddsföreningen till natursköna områden i Åkersberga. Ta med egen cykel och hitta till naturen från sadeln. Klockan 10.30 och klockan 13.30 ordnas turer till Fjärilsparken, Garnsviken och Ekbacken (ca 1 timme). Klockan 11 ordnas en längre tur med egen picknick till Trastsjöskogen (ca 2–3 timmar).
  • Ekologisk och närproducerad rawfood och veganskt fika kommer att säljas av företaget ”Le mat” (B&B) mellan klockan 10–14 på Stationsvägen.
  • Utomhusträning ordnas av Friskis & Svettis på Stationsvägen – kom och testa spinning, gympa och annat kul. Passen startar klockan 11.30 och klockan 13.
  • SL/Trafikförvaltningen och Arriva finns på plats och berättar om Roslagsbanans utbyggnad och ersättningstrafiken klockan 11 och klockan 12.30.
  • Delta i Konstjakten! Mer information här under.

Aktiviteter för skolelever under Trafikantveckan

Förutom aktiviteter på lördagen den 22 september, genomförs även aktiviteter tillsammans med skolklasser under veckan. Österåkers kommun har bjudit in elever från årskurs fem och sex från kommunens skolor att delta i Europeiska trafikantveckan.

På temat trafiksäkerhet, trafikregler och miljö får klasserna undervisning, möjlighet att delta i tävlingar och vara med och rita framtidens Österåker utifrån sina önskemål.

Delta i Konstjakten!

Under hela trafikantveckan kan du delta i vår konst-iga tävling. Ta en tur i Stadspark Åkers kanal och kika lite extra noga på några av kommunens fina konstverk som finns där. Till varje konstverk hör en fråga som du hittar i broschyren, som finns länkad här under, tillsammans med en karta över området.

Passar alla åldrar.

Karta och information om KonstjaktenPDF (pdf)

Frågor om Europeiska trafikantveckan?

E-post: trafik@osteraker.se.

Välkommen!

Redaktör:
Väg- och trafikenheten

Senast uppdaterad:
tisdag 11 september 2018