Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Seminarium om säker användning av båtbottenfärger på fritidsbåtar

Många båtar har kvar gamla lager av sedan länge förbjuden båtbottenfärg. Därför är det viktigt att ta bort färgen på ett miljövänligt sätt.

Österåkers kommun ordnar ett seminarium om detta måndagen den 10 februari. Då får du också veta mer om att välja båtbottenfärg. Målgruppen är båtägare, verksamhetsutövare, båtklubbar, båtägare, båtplatsuthyrare, villaföreningar, samfälligheter med flera i Österåker.

Du får lyssna till Johan Israelsson som genomförde borttagning av båtbottenfärg vid Viksjö båtklubb. Han berättar om hur de lyckades sanera alla sina bottenmålade båtar med giftig färg utan att skada människors hälsa eller miljön. Gammal båtbottenfärg kan vara så giftig att felaktiga borttagningsmetoder kan orsaka mer skada än om den sitter kvar på båten. Kom och lär av deras arbete!

Undersökning av olika båtbottenfärger

Du får också lyssna till Melissa Feldtmann, miljöinspektör i Österåkers kommun, berätta om en undersökning av båtbottenfärger som gjordes under båtsäsongen 2018 för att testa hur effektiva olika båtbottenfärger med och utan tillsats av miljöstörande ämnen var i Österåkers skärgårdsvatten.

Få svar på frågor

Tillsynsmyndigheten besvarar dessutom frågor från båtägare, hamnar, marinor, varv och båtplatsuthyrare:

  • Vad är rätt val för dig som båtägare?
  • Hur kan jag göra för att minska miljöbelastningen?
  • Hur undviker jag påväxt av havstulpaner om jag väljer bort båtbottenfärg?
  • Hur vet jag om min båt har förbjudna TBT-färger kvar på bottnen?
  • Får jag lämna kvar förbjuden båtbottenfärg på min båt?
  • Kan min båtklubb, varvet, marinan eller båtplatsuthyrningen ställa hårdare krav än lagen kräver?

Verksamhetsutövare? Boka tid!

Har du frågor som egenkontroll, åtgärdsplaner eller annat? Miljö- och hälsoskyddsavdelningen vid Österåkers kommun finns på plats en timme före och en timme efter seminariet. Då kan du som verksamhetsutövare i Österåker som boka tid för att diskutera åtgärdsplaner och egenkontroll inom den egna verksamheten. Förboka tid via e-post: melissa.feldtmann@osteraker.se

Välkommen!

Tid: Måndag 10 februari klockan 17–19

Plats: KF-salen på plan 4 i Alceahuset på Hackstavägen 22 i Åkersberga.

Redaktör:
Miljoskydd

Publicerad:
tisdag 14 januari 2020
Senast uppdaterad:
torsdag 16 januari 2020