Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Österåker fortsätter att klättra i hållbarhetsrankning

Alceahuset i Österåker

Österåkers kommuns hållbarhetsarbete ger utdelning. Sedan inriktningsmålet om att Österåker ska utveckla ett långsiktigt hållbart samhälle antogs 2016 har Österåkers kommun klättrat från plats 227 till årets plats 65 i Aktuell Hållbarhets rankning av alla Sveriges kommuner på miljöområdet.

För fjärde året i rad förbättrar Österåkers kommun sin placering i Aktuell Hållbarhets rankning av alla Sveriges 290 kommuners aktivitet och ambitioner på miljöområdet. Rankningen baseras på flera underlag. Dels besvarar kommunen en enkät med frågor inom olika temaområden, dels används underlag i form av Boverkets miljömålsenkät, Vattenmyndighetens kommunenkät, frågor från Livsmedelsverket samt deltagande i Svenskt Vattens hållbarhetsindex.

Kommunfullmäktige i Österåker har som målsättning att Österåkers kommun ska placera sig bland de 50 bästa i rankningen. Bedömningsunderlaget i rankningen förändras från år till år, därför är det viktigt att ha ett brett, långsiktigt och strukturerat miljöarbete.

Österåkers kommuns arbete med Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling har kommit igång på allvar. Kommunen deltar tillsammans med ett åttiotal andra kommuner i projektet Glokala Sverige. Projektet är en samverkan mellan SKL, FN-förbundet och deltagande kommuner och syftar till att utbilda och engagera kring Agenda 2030 i kommuner, landsting och regioner. Ett flertal aktiviteter inom ramen för Agenda 2030 pågår och fler planeras under hösten 2019.

– Agenda 2030 är ett tydligt ramverk som kan hjälpa oss att fånga upp hållbarhetsaspekterna i våra olika verksamheter. Genom att lära oss mer om de 17 globala målen, och om hur de är sammanlänkade, kan vi lyfta hållbarhetsarbetet till en mer strategisk nivå. Hållbar utveckling ska inte vara ett särintresse, utan en grundläggande förutsättning i vårt arbete, säger Krister Sernbo, chef för strategiska planeringsenheten i Österåkers kommun.

– Jag är stolt över att få det här beviset på att Österåker verkligen är på rätt väg i hållbarhetsarbetet. Vi är inte i mål än, utan det här är ett arbete som kommer att fortsätta, säger Michaela Fletcher (M), Kommunstyrelsens ordförande i Österåkers kommun.

Mer information

Ta del av hela kommunrankningen här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Redaktör:
Åsa Drakenberg

Sakkunnig:
Camilla Rydstrand
Publicerad:
fredag 26 april 2019
Senast uppdaterad:
fredag 26 april 2019