Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Välkommen på bomässan i Österåker

Bomässa i Åkersberga centrum. En mamma pekar på en karta över Österåker.

Österåkers kommun finns på plats på Bomässan i Åkersberga centrum lördagen den 20 oktober 2018 klockan 10–15.

 

På mässan kan du få information om allt ifrån aktuella utbyggnadsplaner i kommunen till solenergi eller hur du ska gå till väga om du vill bygga ett Attefallshus. Du kan även träffa politiker och tjänstemän från samhällsbyggnadsförvaltningen, samtidigt som du hämtar en flaska för att testa ditt vatten.

Österåker planerar framtidens stationsnära bostadsområden

Planenheten och strategiska planeringsenheten finns på plats för att berätta om pågående och kommande projekt i kommunen. I kölvattnet av Sverigeförhandlingen planeras framtidens stationsnära bostadsområden. De första etapperna av Kanalstaden är klara och har utvecklats till en självklar del av centrala Åkersberga. I förlängningen av det arbetet planeras för ytterligare bostadskvarter längs kanalen med utrymme för skola, förskola och idrottshall. Andra stora projekt är exempelvis programmet för centrumområdet i Åkersberga och detaljplan för Hagby äng och kulle.

Dessutom informerar vi om andra pågående planarbeten i kommunen.

Går du i bygglovstankar?

För de flesta byggprojekt behöver du söka bygglov eller göra en anmälan. I vissa fall behövs det mark- eller rivningslov. Bygglovenheten kommer att finnas på bomässan för att informera om vad som gäller för just dig. Du kan också boka en tid med en bygglovshandläggare.

Du kan också få svar på frågor kring Attefallshus och andra bygglovsfria åtgärder, eller få information om vad detaljplanen tillåter och de skärpta energikraven.

Klimatsmart rådgivning

På bomässan finns också möjlighet att prata med kommunens energi- och klimatrådgivare. Det är en opartisk och kostnadsfri service som vänder sig till privatpersoner och föreningar, men också för företag. Här kan du få råd om hur du kan minska din klimatpåverkan genom att exempelvis minska elförbrukningen eller byta uppvärmningssystem.

Vi visar också upp Solkartan, en webbtjänst som visar solinstrålningen på just ditt tak. Det är ett bra hjälpmedel för att avgöra om det lönar sig för just dig att installera solpaneler.

Österåkers invånare känner sig tryggare

Tillsammans med polisen har Trygg i Österåker genomfört en medborgarenkät där Österåkersborna har fått uttala sig om hur de upplever tryggheten i kommunen. Den visar att fler medborgare känner sig trygga idag jämfört med för två år sedan. Just nu arbetar Trygg i Österåker med en trygghetsanalys av Åkersberga centrum, framförallt kring Storängstorget och dess närmaste omgivning.

Du kan träffa Trygg i Österåker på bomässan. Ta chansen att diskutera trygghet och få tips på vad du kan göra själv för att känna dig tryggare.

Har du testat ditt vatten?

På mässan kan du få flaskor för vattenprover om du önskar testa ditt brunnsvatten. 

 

Välkommen till bomässan den 20 oktober 2018 klockan 10–15!

Redaktör:
Väg- och trafikenheten

Publicerad:
tisdag 19 februari 2019
Senast uppdaterad:
tisdag 19 februari 2019