Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Österåkers kampanj för vintercykling trampar igång

Nu har Österåkers tjugo vintercyklister trampat igång kampanjen Vintercyklist. Totalt deltar tio kommuner i länet i en gemensam kampanj där 500 invånare har utsetts till att bli vintercyklister. Syftet är att få fler att cykelpendla till jobbet även vintertid.

I den regionala cykelplanen är det långsiktiga målet att arbetspendlingen med cykel ska öka från dagens sju procent till tjugo procent år 2030. Majoriteten av alla resor som görs i länet i dag är kortare än fem kilometer, vilket är ett avstånd där cykeln ofta kan vara snabbare än bilen.

– Eftersom många väljer att ställa undan cykeln under vintern vill vi genom kampanjen visa att det, med rätt utrustning, går bra att cykla även vintertid. Precis som vi byter till vinterdäck på bilen, så kan vi även göra det på våra cyklar. Det underlättar mycket för vintercyklingen. Därför utrustar vi våra vintercyklister med kostnadsfria dubbdäck. Vi vill uppmuntra fler att använda sig av hållbara färdmedel för att minska klimatpåverkan, men även minska trängseln på vägarna. Att cykla är ett snabbt och smidigt alternativ till andra färdmedel och ger dessutom bra motion på köpet, säger Amanda Fjellström, trafikplanerare i Österåkers kommun.

Förhoppningen är att de som deltar kommer att fortsätta cykla under kommande år och att de även uppmuntrar fler i sin omgivning att göra detsamma.

Dubbdäck till vintercyklister

Kampanjen ”Vintercyklist” startar den 1 december. Bland över 3000 sökande har cirka 500 medborgare valts ut bland de tio kommuner som deltar. Cyklisterna får vinterdäck monterat på sina cyklar och ska pendla minst tre kilometer, minst tre gånger i veckan samt rapportera in sina cykelturer under kampanjperioden. De kommuner som deltar i kampanjen är Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Sollentuna, Stockholm, Sundbyberg, Södertälje, Vallentuna och Österåker.

20 procent cykelpendlare år 2030

År 2015 cykelpendlade 7 procent av länets invånare. I den regionala cykelplanen är målet att arbetspendlingen med cykel ska öka till 20 procent år 2030.

Möt några av Österåkers vintercyklister!

Österåkers kommun har 20 vintercyklister ute på vägarna i år och det kom in ungefär 120 intresseanmälningar trots att 2018 är första året som kommunen anordnar kampanjen. Det är verkligen roligt! Kommunen valde ut deltagarna utifrån olika variabler såsom hur ofta de cyklar, var de bor, kön, ålder och så vidare för att få en så bred grupp cyklister som möjligt.

Tove, Örjan och Mats är tre av de utvalda vintercyklisterna som ni dessutom kommer få följa under kampanjens gång.

Tove: ”Jag brukar cykla under sommarhalvåret och väljer att åka buss eller köra bil under vintern. Det känns jätteskoj att vara med i kampanjen då jag älskar att cykla och vara nära naturen. Då jag inte brukar cykla vintertid känns det spännande att prova cykla med dubbdäck och jag hoppas att jag klarar mig igenom vintern utan olyckor. Jag hoppas att jag ska tycka att det är lätt att cykla på vintern.”

Örjan: ”Det känns jättebra inför kampanjen. Jag är en ganska van cyklist så det är inget nytt för mig att cykla. Det är lite nytt att cykla på vintern och detta är en bra motivator att hålla igång inför Vätternrundan. Jag ville vara med för att jag tycker att det är kul att driva cykelutvecklingen i Österåker. Jag brinner för dessa frågor då hälsa är viktigt samt att det är kul att cykla. Pendlingen till jobbet är basen till hela mitt träningsupplägg och jag cyklar 70 kilometer tur och retur till jobbet.”

Mats: ”Jag är jättetaggad att cykla i vinter och att cykla till Stockholm under vintern. Jag ville vara med i kampanjen för att jag vill kunna påverka min cykelvardag, att jag får så bra cykelunderlag som möjligt så det är mest personliga skäl, att få så bra cykelvägar som möjligt. Jag hoppas att vädret är bra och att det inte blir allt för mycket snö utan att det är bra förutsättningar att cykla. Det är en utmaning att cykla hela vintern och att mäkta med de där kalla dagarna, men har man bra kläder så brukar det gå men jag hoppas att det inte blir allt för kallt. För mig tar det ungefär lika lång tid att cykla som att åka kollektivt till jobbet, men när jag cyklar så får jag ju träning på köpet. Cykling är bra för hälsan och för välbefinnandet, en dag med fint väder är underbart att cykla.”

Vill du veta mer?

Mer om Vintercyklist i Österåker.

Frågor? Kontakta Väg- och trafikenheten: trafik@osteraker.se

Redaktör:
Väg- och trafikenheten

Publicerad:
torsdag 6 december 2018
Senast uppdaterad:
torsdag 6 december 2018