Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Första spadtaget för nya hyresrätter i centrala Åkersberga

Michaela Fletcher (M) tar första skoptaget med grävskopa för Norrgårdshöjdens hyresrätter. Hans Wallenstam, vd för fastighetsbolaget Wallenstam, ser på.

På fredagen togs ett första spadtag för det första av två nya byggprojekt som kommer att innebära totalt cirka 400 nya hyresrätter i centrala Åkersberga.

Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) och fastighetsbolaget Wallenstams vd Hans Wallenstam tog på fredagen ett gemensamt första spadtag för det som kommer att bli Wallenstams första byggprojekt i Österåkers kommun. I ett första skede ska Wallenstam bygga 128 nya hyresrätter i Norrgårdshöjden i centrala Åkersberga.

– Det är glädjande att Wallenstam etablerar sig i Österåker och därmed bidrar till både fler bostäder och en ökad konkurrens till gagn för alla, säger Michaela Fletcher (M), Kommunstyrelsens ordförande.

Inflyttning 2019

Lägenheterna i Norrgårdshöjden blir också startskottet för fastighetsbolaget Wallenstams nyproduktion i Österåker. Det blir hyresrätter med ett till tre rum och kök och de byggs i tre huskroppar med vardera 4–6 våningar. Arkitekt är Sjögren Arkitekter. Inflyttning beräknas preliminärt ske under 2019.

– Vi ser väldigt mycket fram emot att bidra till fler hyresrätter i Österåker som är en av landets snabbast växande kommuner och ny för oss som stadsutvecklare. Norrgårdshusen med 128 lägenheter blir vår första nyproduktion här och senare i år hoppas vi kunna starta nyproduktion av cirka 300 lägenheter vid Söraskolan, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

Söra nästa projekt

Fastighetsbolaget har fått en markanvisning vid Söraskolan. Även detta byggprojekt beräknas starta i år. Sammantaget innebär det totalt cirka 400 nya hyresrätter i kommunen inom ramen för dessa två projekt.

Lägenheterna kommer att förmedlas via Stockholms Bostadsförmedling, Wallenstams egen kö för nyproduktion samt en viss del via Armada.

Österåker växer

Österåker är en tillväxtkommun och vi blir allt fler. Fram till år 2040 planerar kommunen för att växa från dagens drygt 44000 invånare till drygt 70000 invånare.

Den nyligen antagna översiktsplanen för Österåker 2040 anger hur kommunen ska möta tillväxten och utvecklas på lång sikt. Bland annat ska Åkersberga utvecklas till en modern stad med småstadskaraktär och Österåker ska ha en levande skärgård och landsbygd där det ska vara möjligt att både bo och verka.

Stad, skärgård och landsbygd – Översiktsplan för Österåker 2040 

Karta över delar av centrala Åkersberga. Norrgårdshöjden markerat med röd färg.

Karta över delar av centrala Åkersberga. Norrgårdshöjden markerat med röd färg.

Redaktör:
Väg- och trafikenheten

Publicerad:
fredag 25 maj 2018
Senast uppdaterad:
fredag 25 maj 2018