Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Provtagning för säkra bad

Markus Andersson, miljö- och hälsoskyddsinspektör, tar badvattenprov på Solbrännan

Med van hand sveper Markus Andersson plastflaskan mot ytan och fångar upp sommarens första badvattenprov. I sin roll som miljö- och hälsoskyddsinspektör i Österåkers kommun sköter han vattenprovtagningen i kommunen, främst på de tre EU-baden Brevik, Domarudden och Österskärs havsbad, även känt som Solbrännan.

– Varje år tas fyra prover vid varje bad. Ett i början av juni innan badsäsongen
drar igång på allvar och sedan tre till under juli och augusti, säger Markus. Vi letar efter två indikatorbakterier, e coli-bakterier och intestinal enterokocker, som kan visa om det är något som är fel och om vattnet måste undersökas närmare, säger Markus Andersson.

Syftet med provtagningen är att hålla koll på badvattnets kvalitet och resultaten är nästan alltid bra. Om halterna av bakterier skulle vara för höga sätter Markus ut skyltar som avråder från bad. Proverna han samlar in skickas till ett laboratorium och ett par dagar senare kommer besked om det finns några avvikelser från det normala.

De slutgiltiga resultaten rapporteras in till Havs- och vattenmyndigheten, som sedan presenterar resultaten för allmänheten på sin hemsida, under kategorin Badplatsen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Artikel hämtad från Magasin Österåker nummer 2 2017.

TEXT: GABRIELLA SKÖLDENBERG, FOTO: PATRIK LUNDIN

 

Nyfiken på kommunens badplatser?

Via vår tjänst Hitta och jämför service kan du jämföra badplatserna i Österåker med varandra.

Hitta och jämför servicelänk till annan webbplats

Redaktör:
Väg- och trafikenheten

Publicerad:
onsdag 28 juni 2017
Senast uppdaterad:
måndag 10 juli 2017