Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Österåker - en cykelkommun på tillväxt

Cykling i Österåker

Årets resultat från cykelfrämjandets kommunvelometer har publicerats och det står tydligt att Österåker tagit flera tydliga steg mot att och göra cyklisternas och blivande cyklisters vardag enklare.

Kommunvelometern är en granskning och jämförelse av kommuners satsningar på att öka cykling och göra cykling säkrare och mer attraktivt.

Österåker ligger poängmässigt på samma nivå som snittet för samtliga kommuner, men klart över snittet för mindre kommuner, det vill säga kommuner med färre än 50000 invånare.

Resultatet pekar på att Österåkers kommun arbetat brett och strategiskt med cykelfrågor och att klara framsteg har gjorts sedan första mätningen 2012. Mycket tyder dessutom på att resultatet ytterligare kommer att förbättras framöver, genom planerade åtgärder och aktiviteter. Till exempel har fasta cykelräknare placerats i kommunen, med fler planerade under de kommande åren, för att få ett bra underlag för fortsatt planering. Ungefär 80 nya cykelvägvisningsskyltar kommer att sättas upp. Många nya cykelvägar anläggs, bland annat längs Sjökarbyvägen och Svinningevägen. Dessutom anläggs fler cykelparkeringar, däribland en ny parkering vid Margretelundskolans busshållplats.

Österåkers poäng

2012 21,5 poäng

2013 31,5 poäng

2017 36,5 poäng

Högst poäng i kommunvelometern fick Lunds kommun med 54,5 poäng. Bland småkommuner med färre än 50000 invånare toppade Motala med 45 poäng.

Mer om kommunvelometer 2017länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Redaktör:
Väg- och trafikenheten

Publicerad:
onsdag 26 juli 2017
Senast uppdaterad:
onsdag 26 juli 2017