Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Nu bygger Österåkers kommun spår för mountainbike i Hacksta!

Hackstaskogen är Österåkers friluftscentrum mitt i centrala Åkersberga. Här samsas redan idag flera motionsspår, discgolfbana, rastplatser, scoutstuga och skog för uteliv. Nu satsar Österåkers kommun även på cykelsporten, med ett helt nytt spår för mountainbike i Hacksta.

Det dundrar i Hackstaskogen. Här håller Österåkers efterlängtade mountainbikebana på att ta form.

– Mountainbikebanan är ett led i den ständiga utvecklingen att bli en kommun där idrott- och friluftsliv är i fokus. Speciellt Hackstaområdet är ett centralt, lättillgängligt och viktigt område för idrott och rekreation. Det är mycket roligt att se banan växa fram, säger Mathias Lindow(L), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Österåkers kommun.

Men åter till Hackstaskogen. Niklas Skogh går omkring i orange väst och hjälm och pekar och visar var grävmaskinen ska jobba härnäst, var det behöver röjas, hur vattenavrinningen fungerar bäst och hur doseringen av kurvorna ska anläggas för att ge den skönaste åkupplevelsen.

Niklas Skogh är nämligen något så ovanligt som heltidsdesigner av mountainbikebanor, med ett tjugotal banor runt om i Sverige på meritlistan. Han har själv tävlat i sporten på elitnivå och leder idag kurser för både elit och motionär runt om i Sverige.

Många ska klara av att ha kul

– Numera vill jag bara ha roligt när jag cyklar och det är också något som jag vill uppnå med spåret i Hacksta. Här ska väldigt många klara av att ha kul!

Därför anläggs spåret så att du vid vissa hinder kan välja mellan två olika svårighetsgrader, beroende på mod och kunskapsnivå. Svårighetsgraderna inom mountainbike följer samma system som i utförsåkning, från lättaste grön via blå och röd till svåraste svart. Spåret som nu byggs i Hacksta blir blått med röda inslag.

– Det ska vara tillräckligt utmanande för den som vill ha det, men det ska ändå finnas en enklare väg runt för den mer ovane, säger Niklas Skogh, som även hyllar det centrala läget i Åkersberga.

Hänsyn tas till alla som rör sig i Hacksta

Det nära fyra kilometer långa mountainbikespåret kommer att slingra sig runt de yttre delarna av Hackstaskogen i medsols riktning. Stor hänsyn har tagits till de andra verksamheter, flanerande hundägare och joggande motionärer som vistas i området. På ett fåtal platser kommer spåret att korsa motionsspåren. Cykelbanan genom Hackstaskogen kommer att passeras på ett ställe och likaså Spånlötsvägen. Här är det noga att banan läggs så att det är en fartdämpande åtgärd före varje korsning. Vid sådana korsningar kommer tydliga skyltar att sättas upp och röjning göras för att inte sikten ska skymmas. Mountainbikeslingan kommer att få tydliga markeringar.

Niklas Skogh hoppar upp på sin mountainbike, gör en helomvändning modell lappkast och ger sig av på ännu en provtur. Blev det som han hade tänkt och visualiserat? Behöver något justeras? Nya instruktioner till kollegan i grävskopan och några stenar placeras om.

– Jodå, det här kommer att bli riktigt bra, konstaterar han.

Invigning 2018

Skogarna i Stockholmsområdet är kända för att vara roligt utmanande och den kuperade Hackstaskogen utgör på inga sätt något undantag.

Önskemålet till Österåkers kommun om en professionellt anlagd bana kom från en mountainbikeklubb i Täby som bedriver en del av sin verksamhet här i kommunen. Föreningen har också varit delaktig i anläggandet av banan. Och nu blir den verklighet.

Nu hoppas Österåkers kommun att ännu fler kommer att hitta ut i Österåkers centrala friluftscentrum Hacksta.

Karta

Karta över spårets ungefärliga dragning. För en mer detaljerad översikt, se pdf-filen.

Karta MTB-spår i Hacksta (pdf)PDF

Karta som visar var mountainbikespår anläggs i Hackstaskogen.

Hacksta – Åkersbergas friluftscentrum

Just nu pågår arbetet med att anlägga en mountainbikebana för såväl nybörjare som avancerade cyklister i Hackstaskogen i Åkersberga. En av landets mest meriterade banläggare är anlitad för uppdraget. Spåret blir närmare 4 kilometer långt med tydliga markeringar. Spårcentralen för mountainbikebanan kommer att finnas ovanför Österåkers sportcentrum vid Röllingby.

Hackstaskogen är känd för sin utmanande och roliga terräng. Inte bara av cyklister, och alla de idrottsföreningar som använder Hackstaskogens motionsspår som bas för sin träning, utan också av alla de motionärer, hundägare och frilufsare som söker sig till spåren och skogarna. Här finns även en mycket aktiv frisbeeklubb med en discgolfbana på 18 hål och en Scoutstuga. Dessutom har ett helt nytt utegym och en hinderbana för terränglöpare ska anläggas.

I området finns flera fornlämningar, bland annat järnåldersgravar. Dessa tas hänsyn till i all verksamhet i området. Österåkers kommun arbetar för ett område där många aktiviteter ska kunna samsas, med trivselregler och tydlig information om allemansrätten.

Redaktör:
Åsa Drakenberg

Publicerad:
onsdag 4 oktober 2017
Senast uppdaterad:
tisdag 12 juni 2018