Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Hållbarhet i nya Kanalstaden

Skissbild av nya Kanalstaden

Skissbild av nya Kanalstaden i Åkersberga.

Genom programmet Citylab Action får stadsutvecklingsprojekt över hela Sverige stöd i sitt hållbarhetsarbete. Österåkers kommun är den första färdiga deltagaren för Citylab Action-programmet 2018. Österåker deltar med Kanalstaden i Åkersberga.

Kanalstaden ska bli en del av en modern, levande stadsdel i skärgårdsmiljö. Ungefär 3000 nya bostäder kommer att skapas i Kanalstaden får blandad bebyggelse med bostäder, verksamheter och service, skolor, förskolor samt parker och torg.

- Hållbarhet måste vara en av de viktiga aspekterna i arbetet med Kanalstadsprojektet och därför ser vi Citylab Action som en möjlighet att vässa vårt hållbarhetsarbete. Vi ser fram emot erfarenhetsutbytet och att få bidra till lärande och utveckling, säger Kent Gullberg, samhällsbyggnadschef i Österåkers kommun.

- Vi hoppas också att det vi tar med oss från Citylab Action kommer ge positiva effekter för kommunens andra stadsutvecklingsprojekt, säger Kent Gullberg.

Hållbart byggande

Utvecklingen av Kanalstaden kommer ha en stark inriktning på hållbart byggande, med genomtänkta val när det gäller material samt utformning. Smarta miljölösningar för energi, vatten, avlopp och avfall är också viktiga för stadsdelens utveckling.

- Det är fantastiskt roligt att Österåkers kommun väljer att gå med i nästa års Citylab Action-program. Nu ser vi fram emot att se vilka andra stadsutvecklingsprojekt som Kanalstaden ska få dela kunskap med under 2018, säger Ann-Kristin Belkert, chef för Citylab på Sweden Green Building Council.

Certifiering kan bli nästa steg

Det blir tredje året i rad som Citylab Action-programmet anordnas av Sweden Green Building Council. De första omgångarna av programmet har varit mycket uppskattade av deltagarna. Genom att delta i Citylab Action-programmet så kan ett projekt också gå vidare och certifiera sitt hållbarhetsarbete med Citylab Action-certifieringen, som lanseras i januari 2018. Nästa omgång av Citylab Action-programmet, som Österåker nu blir först med att anmäla sig till, börjar i mars 2018.

Läs pressmeddelandet om Österåkers kommun hos Green Building Councillänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer information?

Lina Cederlöf, hållbarhetsstrateg i Österåkers kommun

lina.cederlof@osteraker.se

Vad är Sweden Green Building Council?

Sweden Green Building Council är en ideell förening som ägs av medlemmarna, öppen för alla företag och organisationer inom den svenska bygg- och fastighetssektorn. Föreningen verkar för grönt byggande samt för att utveckla och påverka miljö- och hållbarhetsarbetet i branschen.

Redaktör:
Åsa Drakenberg

Sakkunnig:
Lina Cederlöf
Publicerad:
fredag 27 oktober 2017
Senast uppdaterad:
fredag 27 oktober 2017