Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Arriva sätter in extra turer och fler ledade bussar

Ersättningsbussar för Roslagsbanan

Många upplever att det är trångt på bussarna som ersätter Roslagsbanan under avstängningen. Arriva, den entreprenör som kör bussarna, sätter nu in fler turer och utökar antalet ledade bussar under rusningstrafik.

Vid tidigare avstängningar av Roslagsbanan har ersättningsbussarna gått från och till Galoppfältet i Täby. Arriva, som ansvarar för trafiken, konstaterar att den nuvarande lösningen där ersättningsbussarna går hela vägen till Danderyds sjukhus och Täby, har blivit mer attraktiv för resenärerna. Fler väljer bussen än vid tidigare avstängningar. Därför ser Arriva över sin ursprungliga plan för turtäthet samt busstyper.

Arrivas åtgärder på kort sikt

  • Från och med måndag 4 september körs extra turer, i mån av resurser, under rusningstrafiken för att minska trängseln i bussarna.
  • Från och med torsdag 7 september utökas antalet ledade bussar. Dessa kommer framför allt att användas i rusningstrafiken. Fem ledvagnar tillförs.
  • Från och med den 18 september utökas antalet ledade bussar med ytterligare tio stycken för att öka antalet platser framför allt under rusningstrafiken. De nya bussarna ger dessutom en bättre beredskap för att sätta in förstärkningstrafik om behov uppstår.

Arrivas åtgärder på längre sikt

Arriva meddelar att man löpande kommer att analysera resenärsströmmarna till och från Österåker. Om det behövs en permanent förändring av tidtabeller och antalet avgångar, så kommer dessa att realiseras så fort det är administrativt möjligt, enligt Arriva.

Varför är Roslagsbanan avstängd?

Under tiden som Roslagsbanan är avstängd (till och med december), byggs bland annat dubbelspår på sträckan Hägernäs-Ullna kvarnväg med en ny station och bussterminal, Arninge resecentrum. Hägernäs station byggs också om och i ett senare skede även Åkersberga station.

Mer om vad som händer kring Roslagsbanan.

Vem ansvarar för trafiken?

Huvudman är Storstockholms lokaltrafik, SL. Sedan 2013 ansvarar Arrivalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för trafiken längs Roslagsbanan.

Redaktör:
Väg- och trafikenheten

Publicerad:
måndag 4 september 2017
Senast uppdaterad:
måndag 4 september 2017