Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Minskat antal fordonsrelaterade brott

Österåkers kommuns har samarbetat med Polis och räddningstjänst för att forsla bort övergivna bilar. Det har varit en viktigt bidragande till att antalet bilbrott minskat med 32 procent och bilbränder med 62 procent sedan 2013.

Under 2014 forslade polis och räddningstjänsten tillsammans med kommunen bort övergivna eller felparkerade fordon till en speciell förvaringsplats som blev klar 2014. Fordonsägare förvarnades och bilar som trots det inte blev hämtade flyttades till kommunens till uppställningsplats. Där kan ägaren hämta ut sin bil mot uppvisande av ägarbevis. Kommunen tar ut en ersättning för transporten och parkeringsavgift för de dagar bilen stått uppställd.

Rensningen har varit en bidragit till att antalet anmälda bildbrott minskade från 469 år 2013 till 317 i november 2015. En minskning med hela 32 procent. Räddningstjänsten rapporterar samtidigt att antalet bilbränder minskat med 63 procent under samma period.

– Vi är otroligt nöjda med resultatet. Att få undan fordonen snabbt är viktigt i det förebyggande arbetet. Detta är ett bra exempel på hur man kan förebygga brott och få snabba resultat, säger Lena Brodin, trygghetssamordnare i Österåkers kommun.

Redaktör:
trafik

Publicerad:
fredag 29 januari 2016
Senast uppdaterad:
onsdag 15 juni 2016