Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Utmaningar - javisst.

Vi står inför många utmaningar framöver. Fler än någonsin har sökt sig till Sverige för att vi har rykte om oss att vara öppna, trygga och vänliga. Vi bor i ett land man flyr till, inte från. Det borde vara fantastiskt.

Men är det inte. För vi var inte beredda. I eftertankens kranka blekhet är det enkelt att klandra och anklaga andra och varandra för allt man borde sett långt tidigare. Men, det är ju just det. Det är så enkelt att vara efterklok. Man är typ aldrig så klok som efteråt. I synnerhet om man lär av sina misstag. Det är också en del av utvecklingen. Att det blir fel ibland och man måste göra om och göra rätt. 

"Det är som det är och det blir som det blir" ...

...sa hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Han har åtminstone hälften rätt. Det är verkligen som det är. Och att nu ägna all tid åt att fundera på hur det kunde bli så vore ett dumt sätt att använda kreativiteten. Fokus bör vara på hur vi vill att det ska bli. 

Hur vill vi ha det? Nu när det är som det är. 

Det är mycket svårt att förstå den resa som 160 000 medmänniskor företagit sig för att ta sig hit och varför. Alla bär på en historia och V äLdIgT många av dem är helt enkelt omöjliga att ta till sig. För deras verklighet är något vi bara sett på film. I "bästa" fall. I värsta fall är det historier vi aldrig ens hade kunnat föreställa oss. Grymheter som inte går att förstå. Det GÅR helt enkelt inte för det är så långt från vår egen vardag. Men varenda en av de där 160 000 är människor, precis som du o jag. Likheterna är betydligt fler än olikheterna. En del kommer att trivas, boa in sig och ta plats. En del kommer att förtvina i förtvivlan och en del kommer bara att fortsätta överleva. För det gör vi människor. Det vore väldigt trevligt om vi kunde göra det tillsammans. Sida vid sida. 

I veckan har vi hanterat ovissheten sida vid sida

och väntan just så, sida vid sida och över gränserna i en internationell schackturnering där de flesta inte kunde kommunicera med varandra på ett och samma språk men det gick bra ändå. På eget initiativ av våra boende drogs det igång och avslutades med Grand finale och prisutdelning. 

Kommentarer
 1. Elli
  Vilket onödigt blogginlägg . Sa ingenting
  # 1
  10 feb 11.24
 2. Anna
  Vad fint ni verkar ordna till folket på täljöviken, blir alldeles varm i hjärtat!
  # 2
  10 feb 12.43
 3. Maria
  Gillar särskilt när du skriver "varenda en av de där 160 000 är människor, precis som du o jag. Likheterna är betydligt fler än olikheterna."

  Alla som levt i ovisshet någon gång vet hur tufft det är att bara vänta, utan att få några svar på sin oro. En eloge till alla människor på Täljöviken som trots en oviss framtid, sprider värme och glädje bland varandra varje ny dag!

  # 3
  15 feb 19.39
 4. Ali
  Är det ensamkommande flyktingbarn på bilden?
  # 4
  20 feb 20.38
 5. Tove   (Författarkommentar)
  Tack Maria, dina ord värmer alla oss som engagerar sig i boendet! Ali, det är inte ensamkommande flyktingbarn på bilden.

  /Tove
  # 5
  22 feb 10.30
 6. Tina
  Ali. Det finns inga esamkommande barn på Täljö.
  Täljö är ett fantastiskt ställe med så mycket värme.
  # 6
  25 feb 08.38
 7. maria
  Hej, jag fick just höra att kommunens chefer överger sina verksamheter för att vara på t äljövikens flyktingboende. varför? varför är inte till exempel våra äldre och funktionshindrade lika viktiga? eller de fantastiska människor som jobbar med dem och tillika på ett nsturlgt sätt brinner för att ge dem en individbaserad meningsfull vardag. när en man frågade vad han kunde göra hos de fattiga indierna bad moder Theresa honom att gå hem och ta hand om sin familj. tydligen har det tagits en massagebänk från engruppbostad som var oerhört viktig för att de boende skulle få massage, något de älskar!!! för en del det enda de verkligen njuter av!! Hur får det gå till så här! dessutom, självklart ska vi göra allt för att nyanlända ska få en fin start i Sverige men jag vet massor av människor som skulle göra ett fantastiskt jobb på täljöviken!! min underbara farmor skulle vara en helt magisk person att hjälpa till och om hon kunde få en billig peng som tillskott på sin låga pension så skulle det bli billigare än era löner ni tar ut. jag vet fantastiska personer som är mellan arbete som även de skulle kunna vara medmänniskor OCH bygga och snickra etc. varför ska ni lämna era verksamheter i kaos vilket resulterar i stressade individer och i längden utbrändhet för dessa personer?
  # 7
  28 feb 00.37
 8. Linda, Kommunikationsenheten   (Författarkommentar)
  Hej!

  Idag är det en till två ansvariga chefer som finns på boendet under kvällar och helger. Det finns också fem anställda där: fyra boendestödjare och en volontärsamordnare. Därutöver hjälper volontärer, tillsammans med boendets gäster, till med den vardagliga ruljansen som mat, tvätt, aktiviteter och allmänt medmänskligt stöd.

  De ansvariga cheferna har antingen en biträdande/ ställföreträdande/ samordnare som hoppar in för dem då de är på Täljövikens evakueringsboende, eller så driver de sitt ordinarie arbete "som vanligt" fast på distans. Det är olika hur cheferna upplever arbetsbördans storlek. De som tyckt att arbetsbördan varit för stor har avslutat sitt uppdrag på Täljövikens evakueringsboende.

  Det mesta av de kläder och förnödenheter som inte går åt på boendet körs till Berga second hand eller andra aktörer som sprider dem vidare.

  Det gruppboende som lånade ut sin brits till Täljövikens evakueringsboende har fått köpa en ny. Den som gick till Täljöviken var i slitnaste laget.

  Med vänliga hälsningar,
  Linda, kommunikationsenheten
  # 8
  02 mar 16.04
 9. Ann-Sofie
  Jobbar på gruppboendet som ni påstår lånade ut en massagebänk, och tycker att informationen ni delger inte är sann. Vi har inte lånat ut nån bänk, utan den blev borttagen från vår arbetsplats. När vi protesterade blev en ny, sämre bänk inköpt.
  # 16
  16 apr 22.21
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar
Regler för kommentarer

En kommentar blir inte synlig på en gång, utan publiceras efter att en redaktör har godkänt den. Ange din e-postadress om du vill ha återkoppling om varför ditt inlägg kanske inte publicerats.

Inlägg som inte håller en god ton, är kränkande, gör reklam eller diskuterar politik publiceras inte. Vi följer svensk lag. Alla inlägg på vår sida är allmänna handlingar och kan diarieföras.

Vill du skicka ett meddelande med mer personligt innehåll, använd gärna e-post eller vårt formulär för synpunkter.

Synpunkter och förslaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Kontaktuppgifter

Redaktör:
Linda Hultberg

Sakkunnig:
Tove Eriksson
Publicerad:
onsdag 10 februari 2016
Senast uppdaterad:
onsdag 10 februari 2016