Dela
Dela

Dela sidan på sociala medier

Biskopstuna

Biskopstuna borgruin är en av få medeltida borgruiner i Stockholmstrakten. Borgen bör ha uppförts någon gång under 1200-talets slut av ärkebiskopen i Uppsala som också ägde det närbelägna Tuna gård. Ruinen är belägen i ett villaområde i Österskär. Den är låst, men du kan besöka borgen genom att låna nyckeln på Österåkers bibliotek eller på Information Österåker i Åkersberga.

Borgens äldsta del är ett kvadratiskt kärntorn, som senare byggts till med två tunnvälvda rum. Något senare byggdes det till ett smalt hus längs den södra sidan, förmodligen i två våningar. Under reformationen tog Gustav Vasa gården Tuna från ärkebiskopen och borgen spelade ut sin roll.

Ny arkeologisk utgrävning 2018

Den 6–31 augusti 2018 pågår en forskningsutgrävning vid borgruinen. En georadarundersökning från 2014 visar strukturer under marken intill borgen som inte är kända sedan tidigare. Dessa ska nu undersökas av arkeologer tillsammans med allmänheten, som ges möjlighet att vara med och gräva fram historien. Forskningsutgrävningen arrangeras av Österåkers kommun och Arkeologerna, som är en del av myndigheten Statens historiska museer. 

Österåkers kommun och Arkeologerna gör det också möjligt att i kursform delta som privatperson i utgrävningen. Förutom en vecka i fält, inkluderar kursen en endagsutbildning och uppföljning av resultaten. Kursen är avgiftsbelagd och kostar 1900 kronor för en vecka. Det finns också möjlighet att endast vara med en dag i fält. Kostnaden är då 600 kronor. Intresseanmälan görs här nedan fram till den 31 maj. Urval och sammansättning av de olika grävlagen görs sedan av Arkeologerna. Kursen leds av arkeologerna Ann-Mari Hållans Stenholm och Lena Beronius-Jörpeland från Arkeologerna.

– Det här är en unik chans att få vara med på en spännande utgrävning där deltagarna får lära sig hur arkeologen kan avslöja Biskopstunas dolda historia, säger Ann-Mari Hållans Stenholm.

Du kan följa det arkeologiska arbetet på Arkeologernas webbplats: arkeologerna.com/uppdrag/biskopstuna.

Spännande aktiviteter för hela familjen under utgrävningen

Samtidigt som utgrävningen pågår arrangerar Österåkers kommun och Österåkers hembygds- och fornminnesförening visningar och barnaktiviteter på platsen. Denna verksamhet sker på tisdagar, onsdagar och torsdagar klockan 12–15 under hela utgrävningstiden, samt på Arkeologidagen den 26 augusti.

– De nationella målen för kulturmiljö betonar vikten av att skapa delaktighet i kulturmiljöarbetet. Tillsammans med hembygdsföreningen har kommunen tagit fram ett spännande program för allmänheten i anslutning till utgrävningen vid Biskopstuna. Vi hoppas på att få möta många och fortsätta dialogen om hur den här platsen kan värnas och utvecklas, säger Birgit Lindholm, kultursekreterare.

Anmäl ditt intresse här

Vill du vara med och gräva? Anmäl intresse för att delta i forskningsutgrävningen i formuläret nedan.Kryssa för det alternativ till grävtid du föredrar. Kan du även andra veckor/dagar, var god ange det under rubriken ”Alternativa datum då jag också kan delta” nedan. Under rubriken ”övrigt” anger du eventuell tidigare erfarenhet av arkeologi. Grupperna sätts ihop så att de får en bra blandning mellan mer erfarna och nybörjare. Inga förkunskaper krävs. Kostnad veckokurs 1900 kronor och endagskurs 600 kronor.

Sista anmälningsdag är den 30 juni 2018. Du får besked om du har kommit med senast den 8 juli.

Först till kvarn. Det finns platser kvar till veckokurserna. Tillgängliga endagskurser är nu 16, 22 och 30 augusti 2018.

Redaktör:
kulturochfritid

Sakkunnig:
Birgit Lindholm
Senast uppdaterad:
tisdag 19 juni 2018